תוכן עניינים
החוק בישראל קובע, כי הורים מחויבים בסיפוק צרכי המחייה של ילדיהם שמתחת לגיל 18, כלומר הילדים שהם קטינים. הצרכים הללו פירושם כיסוי עלויות המזון, הטיפולים הרפואיים, חינוך, הלבשה והנעלה וכל הנדרש עבור הילד להתפתחותו התקינה.
במקרה של גירושין וכאשר הילדים נשארים בחזקתו המלאה של אחד מההורים, נדרש ההורה השני לשלם דמי מזונות, כאשר גובה התשלום נקבע בבית המשפט. דמי המזונות המשולמים עבור הילדים, צריכים לכסות את העלויות של צרכי הקיום הבסיסיים שלהם, כאשר שיעורם וכן החלוקה בנטל בין בני הזוג תלויה במספר משתנים.
מה זה דמי מזונות?
דמי המזונות הינם הכספים שצריך ההורה, אשר הילדים אינם תחת המשמורת המלאה שלו, לשלם להורה השני שהילדים מתגוררים עמו, בכדי לספק את הצרכים המלאים של הילדים בכל תחומי החיים. באשר לשאלה איך נקבעים דמי מזונות חשוב לציין כי בית המשפט רואה קודם כל את טובת הילדים, לכן במקרים שבהם ההורים אינם מסכימים על גובה דמי המזונות, בית המשפט יכריע בנושא כאשר שני עניינים עיקריים יעמדו לבדיקה:
- גובה השכר של שני ההורים: כאשר אחד מבני הזוג מרוויח משכורת הגבוהה בפער גדול מן השני, בזמן שהשני הוא זה שקיבל משמורת מלאה ומגדל את הילדים בביתו, דמי המזונות יהיו גבוהים יותר – לעומת מצב שבו השכר של שני ההורים זהה.
- חלוקת הזמנים: ילדים שנמצאים במשמורת משותפת הם נבדלים, בעיני בית המשפט, לעומת מי שנמצא במשמורת מלאה של אחד מהוריו. פסיקה חדשה יחסית של בית המשפט העליון קובעת, כי במשמורת משותפת – שני ההורים מחויבים במזונות הילדים במידה שווה, כמובן בהתאם למצב הכלכלי שלהם.
דמי המזונות משולמים לילדים באמצעות ההורים ונועדו עבורם בלבד, משום שהם צריכים "לתקן" את הפערים שנוצרו בתנאי החיים של הילדים, לאחר שהוריהם נפרדו. המטרה היא להשוות את תנאי המחייה של הילדים הקטינים, לאחר הגירושין, לאלה שהיו בטרם התרחשו הגירושין, כאשר זוג ההורים ניהל משק בית משותף.
גם ילדים שאינם קטינים עשויים להיות זכאים לדמי מזונות, גם אם מופחתים, במידה והם נמצאים בשירות לאומי, שירות חובה בצה"ל או בשנת שירות.
מה כוללים דמי מזונות?
דמי מזונות צריכים להיות בגובה שיספיק לכיסוי העלות של הצרכים הבסיסיים ביותר עבור מחיית הילדים, צרכים הברורים מאליהם ומינימליים, כלומר מזון בסיסי, ביגוד והנעלה. חינוך מהווה גם הוא חלק מצרכי המחיה של הילדים, אך הוא נחשב כתוספת לדמי המזונות. ההגדרה של צרכים בסיסיים היא שאין צורך להוכיח את נחיצותם עבור קיומו של הילד.
רכיב נוסף בדמי המזונות נקרא "מדור" והוא מתייחס אל מגורי הילדים, המהווים אף הם צרכים הכרחיים, כאשר קיימת התחשבות בהורה אשר נאלץ לעזוב את הבית שבו מתגוררים הילדים ולשאת בהוצאות שכירות של דירה אחרת. בדמי המזונות יגולם הסכום הנדרש לכך שההורה שעזב את הבית יעמיד לרשות הילדים דירה, המותאמת ברמתה לזו שבה הם מתגוררים דרך קבע.
כיצד נעשה חישוב דמי מזונות?
הפרשי השכר וחלוקת המשמורת הם הגורמים המשמעותיים לקביעת גובה המזונות החודשי. למרות זאת, ישנן הוצאות נוספות שאינן נכללות תחת ההגדרה של "צרכים בסיסיים למחייה", למשל צהרונים וקייטנות, חוגים אחר הצהריים וכן הוצאות הכרחיות וחשובות כגון טיפולים רפואיים, סיוע פסיכולוגי או העשרות, אשר ייתכן והם נחוצים ביותר לחיי הילדים והתפתחותם, אך עבורם נדרשת המצאת הוכחה ומסמכים מאשרים.
מהסיבות שלהלן לא ניתן להגדיר גובה של דמי מזונות ממוצעים לחודש אך בית המשפט כן מגדיר את הסכום הדרוש לכיסוי צרכיו של כל קטין כמינימום של 1400 שקלים, ממנו לרוב גובה דמי המזונות המשולמים בפועל עולה.
מסמכים לתביעת מזונות
בכדי להגיש תביעה לקבלת דמי מזונות, יש להביא את המסמכים הבאים:
- טופס תביעה עבור דמי מזונות.
- שני עותקים של פסק הדין עבור המזונות, לאחר חתימה וכן חותמת מקוריים של בית דין או בית משפט.
- צ'ק מבוטל, או לחילופין אישור מהבנק על כך שקיים חשבון בנק.
- מסמך או תדפיס מהבנק על חשבון העובר ושב בבנק, בשלושת החודשים האחרונים.
- במקרה וההורה עובד, עליו לצרף את שלושת תלושי השכר האחרונים שלו, או לחילופין אישורים על הכנסותיו.
המסמכים מהווים הכרח להתנעת ההליך ולכן מוטב לדאוג להמצאתם במועד ובצורה מסודרת.