תוכן עניינים
הדין וההלכה במדינת ישראל קובעים כי אב חייב בתשלומי מזונות עבור ילדיו הקטינים, עד שיגיעו לבגרות או שיסיימו את שירותם הצבאי, על פי המאוחר בין השניים. שיעור דמי המזונות נקבע בהסכם הגירושין שנחתם על ידי האב והאם ואושר מול בית המשפט, או לחילופין – על ידי פסיקת מזונות המתבצעת בבית משפט לענייני משפחה או באחד מבתי הדין הרבניים במדינת ישראל.
למרות זאת, במקרים רבים, עולה צורך להגיש תביעה להגדלת מזונות ילדים, עקב שינויים החלים בחיי האם המשמורנית. במאמר זה נדון בנושא תביעה להגדלת סכום המזונות המשולם בגין הילדים ועל הסיוע המשפטי הנדרש למי מן הצדדים המעורבים.
על זכותם החוקית של ילדים בישראל להגיש תביעת מזונות
דיני המשפחה במדינת ישראל, מאפשרים לקטינים לתבוע תשלומי מזונות מאביהם (באמצעות האם) על בסיס העובדה שהמזונות אינם ניתנים להם כתלות בהגעת הוריהם להסכמה הדדית בנושא זה.
למרות האמור לעיל, חשוב להכיר בכך שקיים תנאי בסיסי לכך שבית המשפט למשפחה יאשר את תביעת הגדלת המזונות לילדים, והוא יכולתם של התובעים להוכיח כי חל שינוי משמעותי בנסיבות חייהם או חיי האם המשמורנית, אשר מצדיק את הגדלת סכום המזונות המשולמים להם.
מתי יש מקום להגשת תביעה להגדלת מזונות ילדים?
הצידוק המשפטי לשינוי סכום המזונות נשען על נקודת המוצא ששינויים בנסיבות האישיות של הצד לו משולמים תשלומי מזונות, עלול להוביל למצב בו הותרת סכום המזונות על כנו אינו עולה בקנה אחד עם עקרונות הצדק והמוסר על פיהם שואפת המערכת המשפטית במדינת ישראל לפעול.
זאת מאחר ובהינתן שינויים מסוימים באורח החיים של אישה וילדיה, יתכן כי דמי המזונות שפסק בית המשפט בראשונה אינם מספיקים עוד כדי לאפשר למשפחה לשמור על רמת מחיה סבירה. הפסיקה במדינת ישראל תומכת בהכרה בצורך לגמישות מצד המערכת המשפטית בנושא הגדלת מזונות ילדים.
אילו שיקולים נלקחים בחשבון בבחינת זכאותם של ילדים קטינים לדמי מזונות מוגדלים?
כאשר בוחן בית המשפט תביעת הגדלת מזונות ילדים שהוגשה לפתחו, הוא נדרש להביא בחשבון מספר שיקולים מרכזיים, וביניהם: גילם של הילדים המעורבים בתביעת המזונות, גובה הכנסותיהם של האב והאם, הצרכים היומיומיים והמיוחדים של הילדים, וכן הלאה.
בהתאם למכלול השיקולים הללו, יכול בית המשפט לקבוע האם סכום המזונות שנקבע לזכות הילדים במקור, הינו הוגן ביחס לנסיבותיהם הפרטניות הנוכחיות, או שמא מצריך שינוי.
סייגים בנושא הגדלת מזונות ילדים
מן הראוי לציין כי בכל הנוגע לתביעות שעניינן הגדלת סכום המזונות המשולם לאישה ולילדיה,
הפסיקה מעידה על כך שבתי המשפט אינם ממהרים לפסוק הגדלה של סכום המזונות שנפסק במסגרת הסכמי גירושין לאחר שאושר על ידי בית המשפט, אלא שואף לכבד את הפסיקה הראשונית עד כמה שניתן.
מדוע חשוב לפנות לקבלת סיוע משפטי לפני הגשת תביעה להגדלת מזונות ילדים?
כאמור, בתי המשפט בישראל אינם תומכים באופן אוטומטי בשינוי של דמי המזונות שנפסקו במסגרת הסכמי גירושין, אלא אם קיימות הוכחות חד משמעיות לכך שחל שינוי משמעותי דיו בחייהם של הילדים וההורה המשמורני, באופן שמצדיק את הגדלת תשלומי המזונות לילדים.
לכן על מנת שניתן יהיה לבחון אם קיים בסיס מוצק דיה להגשת תביעת הגדלת מזונות, חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות מזונות וגירושין ולבחון בעזרתו את פרטי המקרה ובסיס הראיות העומד לרשותכם, כדי שתוכלו למצות מול המערכת המשפטית את זכויותיכם.